Skötselråd

Skötselråd

Förvaring av möbler

Förvara möblerna skyddat från väder och vind i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme. Se till att möblerna är torra när de ställs undan, använd gärna möbelskydd och var noga med att luften kan strömma fritt och ventilera möblerna.

Teak

All vår teak kommer ifrån certifierade plantager i Indonesien.
Vi rekommenderar att man inte oljar teaken för att få en vacker patina/silvergrå färg. Vill man gärna olja teaken för att behålla en mörkare brun färg är det viktigt att man fortsätter olja varje år, gärna 2 gånger. Då lägger man på mycket olja, låter det sjunka in i 10-20 minuter och sedan tar man bort all överflödig olja, oljningen sker i skugga och torrt väder. Svårt smutsad teak slipas med fint sandpapper. Lättare smuts tvättas bort med vatten och milt diskmedel. Blöt teaken en stund innan rengöring så att ytan mjuknar en aning. Om träfibrerna rest sig efter rengöring slipas ytan lätt med fint sandpapper.

Vitpigmenterad Teak. Rengörs med ljummet vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa. Låt möbeln torka helt, minst ett dygn, och efterbehandla med Brafabs teakskydd som är helt färglös och förhindrar att fukt och smuts tränger in i träet. Vår naturfärgade blästrade teak är behandlad med en träimpregnering och normalt krävs endast en rengöring med milt diskmedel.

Dynor

Till toppen

Våra dynor har en god färgäkthet och en hög slitstyrka. Alla möbler påverkas dock av väder och vind. Även dynor av hög kvalité. Framförallt mörkare tyger tenderar att ljusna i för mycket sol. Förvara gärna dina dynor torrt och i en dynbox när du inte använder dem så håller de sig fräscha och färgen längre. Handtvätt eller kemtvätt gäller så länge inte det finns några tvättråd som säger annorlunda.

Furu

Till toppen

Alla våra furumöbler är tillverkade av svensk FSC certifierad furu. När ytan blivit matt och vatten inte längre pärlar sig på ytan är det dags att behandla furumöblerna. Rengör först möbeln grundligt, låt den torka minst ett dygn och behandla den sedan med en bra olja exempelvis från Brafab. Färgade möbler kan du stryka med Brafab bättringsfärg.

Aluminium

Till toppen

Aluminium. Rengörs med fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Sködselråd för Nonwoodskivor och Superstoneskivor hittar du längre ned på sidan.

Nonwood

Till toppen

Rengörs med en fuktig trasa och milt diskmedel. Högtryckstvätt ska inte användas. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd alltid underlägg för glas och glasföremål då de kan bli brännheta vid stark sol. Beroende på temperatur kan bordsskivan röra sig något och kan därför bukta en aning. För rengöring och behandling rekomenderar vi Brafab nanospray.

Superstone. Skölj först med rikligt med vatten för att få bort grov smuts som annars riskerar att repa bordet. Efter sköljning rengörs bordet med en trasa eller svamp. Använd ljummet vatten samt ett milt rengöringsmedel, t.ex. handdiskmedel. Använd inga aggressiva rengöringsmedel med slipmedel eller liknande, eftersom de kan ge upphov till permanenta fläckar eller repor. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet, använd alltid underlägg. Superstone behöver kunna andas för att undvika permanenta fläckar. Täck därför aldrig över bordet med täta plastmaterial.

Laminat

Till toppen

Rengörs med fuktig trasa och disk- eller allrengöringsmedel. Eftertorka gärna med torr trasa. Placera aldrig varma föremål direkt på ytan, använd alltid underlägg.

Konstrotting

Till toppen

Konstrotting rengörs med fuktig trasa och förslagsvis Brafabs plastrengöring eller ett milt diskmedel. Högtryckstvätt får inte användas! Placera aldrig varma föremål direkt på materialet. Använd alltid underlägg för glas och glasföremål då de kan bli brännheta vid stark sol. Möblerna blir sköra i kyla och förvaras med fördel inomhus under årets kalla månader. En del klädslar går att ta av och tvätta.

Skydd & diverse

Till toppen

Skydda gärna dina möbler med möbelskydd mellan användningstillfällena. Då förlänger du möblernas livslängd. Se till att det blir ett fall ut mot kanterna av möbelskyddet så att ev. regnvatten rinner av. Bildas det en pöl i mitten som ligger mot möbeln kommer det läcka genom. Låt möbelkyddet torka innan du viker ihop det.

Äkta rotting

Till toppen

Rotting mår bäst inomhus där det inte utsätts för fukt. Under bar himmel slits möbeln snabbt. Rengörs med fuktig trasa och milt rengöringsmedel.

Relax & camping

Till toppen

Se till att säkra hängungor m.m ordentligt. Furuhammockar underhålls som övrig furu. Övriga relaxmöbler enligt sunt förnuft. Gärna inomhus under vintern.

Parasoller

Till toppen

Våra parasoller har en god färgäkthet och en hög slitstyrka. Alla möbler påverkas dock av väder och vind. Trä gärna över ett möbelskydd mellan användningstillfällena. Glöm inte att ta in parasollet vid blåsigt väder.

Lackad ek

Till toppen

Lackade ytor klarar ca. 3-4 säsonger utomhus utan nämnvärt med underhåll. Se dock upp där lacken är skadad eller har nötts bort. Slipa ytan ren med sandpapper och pensla med ny lack avsedd för utomhusbruk (typ båtlack/fönsterfärg).

Oljad ek/furu

Till toppen

Möblerna är från fabrik ytbehandlade med en kvalitets olja från Teknos. Behovet av underhåll varierar beroende på hur utsatt möbeln är för sol, vatten och mekanisk nötning. Det är viktigt att trädelarna tvättas rena innan de inoljas (använd ex. såpa el.diskmedel). Om möblerna blivit angripna av alger/svartmögel (se info. på baksidan) kan de behöva behandlas med Mögeltvätt eller Klorin för att få bort och bleka missfärgningen. Skölj väl (ej högtryckstvätt). Låt träytan torka. Slipa lätt de ytor som skall inoljas. Behandla 1-3 gånger med träolja.

Behandling upprepas tills träolja inte längre sugs in i ytan. OBS! viktigt att överflödig olja torkas av ca. 20min. efter applicering. Följ anvisning på förpackningen.

Allt trä utomhus utsätts för stora fuktvariationer av väder och vind. Obehandlat trä eller om färg/lack skadats gör fuktvariationen större vilket medför att det växelvis sväller och krymper där följden blir sprickbildning. Med tiden uppstår småsprickor vilket är naturligt för dessa träslag, speciellt vad gäller furu.

Vid vinterförvaring utomhus eller i kallförråd bör ej möblerna oljas in före de ställs undan för säsongen (vänta tills de plockas fram igen till våren) Viktigt att möblerna är torra när de placeras under presenning, skärmtak, altanen eller liknande utrymme.

En god regel är att underhålla de oljade möblerna minst 2 gånger per år.

Till toppen

Pulverlackerade stativ

Till toppen

Pulverlackerade stativ har en trestegsbehandling där underhåll endast behövs vid skada eller om färgen nötts bort. Underhåll sker genom slipning och målning med utomhuslack avsedd för metall.

Varmförzinkade stativ ger ett långvarigt korrosionsskydd och behöver inget annat underhåll än vanlig rengörning. Varmförzinkning ger en grov och flammig yta som kan skifta i färg beroende av vilka egenskaper materialet har. Färgskillnaden jämnar dock ut sig med tiden.

Varmförzinkning har en ”självläkande” egenskap vid småskador. Kan övermålas efter lätt slipning/blästring.

Elförzinkade stativ (Bryggeriserien) klarar mindre skador (”självläker”), där galvaniska strömmar gör att Zink täcker över skadan. Vid större skador används s.k. Kallgalv.

Påväxt av svampar och alger

Till toppen

Miljön

Många hävdar att färg ”möglar”. Att färg i sig skulle mögla är sannolikt extremt ovanligt och det gäller alla typer av färg för utomhusbruk. Inga färgtyper som idag är godkända ur miljö- och säkerhetssynpunkt har visat sig kunna förhindra påväxt när omständigheterna är gynnsamma för mikroorganismer. Det blir mer eller mindre påväxt men underhåll av målade ytor är svårt att undvika om de ska hålla sig snygga, oavsett färgval.

En förutsättning för påväxt är sporer, pollen och andra mikroorganismer i luften eller i underlaget och som hamnar på färgskiktet, samt tillräcklig fuktighet och viss temperatur.

Svampsporer, som sprider svamparna, kan finnas i luften under en stor del av året, ibland mer ibland mindre. Det betyder att olika trädetaljer utomhus alltid kan angripas av mögel och blånadssvampar, om förhållanden för organismernas utveckling är gynnsamma. På släta och hårda ytor får inte svampar och alger så lätt fäste.

Hjälp det växer!

Anledningarna till att det kan växa blånadssvamp, mögel och alger på ytor utomhus är ganska komplicerade, även om fukt är den övergripande och avgörande faktorn.

Detta är de vanligaste synliga mikroorganismerna som växer på målande/oljade ytor:

Mögelsvampar

Det finns många olika slags mögelsvampar. En vanlig typ är svartmögel, som genom sin färg framträder tydligt på ljusa underlag. De här svamparna växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt. Det som syns är de mörka sporerna, medan svamptrådarna (myceliet), som utgör den egentliga svampen är ofärgade.

Blånadssvampar

Denna svamp ger fula svarta prickar och stråk och kan om den får sitta kvar tillräckligt länge (normalt någon månad) växa genom färgskikt och penetrera trä. Blånadssvamp kräver bara några plusgrader jämte hög relativ luftfuktighet. För att förhindra besvärande tillväxt måste den regelbundet och vid behov tvättas bort. Man kan också desinficera med exempelvis borhaltiga medel, vilket hämmar dem, men även detta måste upprepas. Görs inte tvättning i tid har svampen vuxit in från ytan och kan då inte längre tvättas bort helt och hållet.

Framförallt på omålat trä kan man se blånadssvampar. De växer inne i träet och bryter ned det något, men inte alls i samma grad som rötsvampar och påverkar inte hållfastheten. Både svamptrådar och sporer är missfärgande.

Alger

Dessa organismer är inga svampar. Alger innehåller klorofyll och byggs upp med koldioxid från luften liksom de flesta växter. Algerna är inte beroende av näring från underlaget och förstör det inte. Den gröna beläggning man kan se nedtill på till exempel fasadbrädor består ofta av alger.

Antimögelmedel?

Våra träfärger innehåller antimögelmedel som är godkända ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Det skall motverka svampbeväxning på färgytan. I allmänhet förhindras därigenom störande svampbeväxning.

Det är alltså oftast inte ett produktfel när en yta får mögelbeväxning. Det är resultatet av en nödvändig kompromiss mellan hänsyn till miljön och kravet på mögelbeständighet.


Behöver du ytterligare hjälp med behandling av dina möbler är du välkommen att kontakta någon av våra experter!
Du finner våra kontakt uppgifter här