Bra Innemöbler
Description

Rusta upp dina begagnade möbler från Grythyttan Stålmöbler

Står en klassisk cafémöbel från Grythyttan Stålmöbler på din önskelista också? Vi är många som vill investera i utemöbler från det anrika varumärket som tillverkat möbler i Sverige sedan 1930-talet. Inte nog med att kvalitén är hög och att designen är tidlös, det går också att köpa till träsatser till möblerna om något skulle gå sönder. Det kallar vi hållbart!

Vad är det som är så speciellt med utemöbler från Grythyttan Stålmöbler?

Både nyproducerade och begagnade möbler från Grythyttan Stålmöbler är högt eftertraktade och många av deras modeller har blivit riktiga designklassiker. Sedan år 1930 då Artur, son till Carl Lindqvist som grundade Grythyttan Stålmöbler ritade stolen A2 till Stockholmsutställningen har ytterligare designklassiker tagits fram.

Yrkesstolthet, känsla för materialet och hög hantverksskicklighet gör möbler från Grythyttan Stålmöbler till vad de är idag. Möblerna tillverkas i fabriken i Grythyttan och där förs företagets historia vidare genom generationer. Det är ett hantverk och en process som inte går att automatisera och endast ett begränsat antal möbler tillverkas varje år.

Description

Klassiker-serien från Grythyttan Stålmöbler

Ursprung i funkisens era

Grythyttan Stålmöbler har genom åren haft fokus på stolar, soffor och bord. Det är stolarna som blivit de mest välkända och de bär alla på en egen historia. Till deras klassikerserie räknas både A2 och Stol 1. Stol 1 är precis som A2 designad av Artur Lindqvist på 1930-talet och ses som en lillebror till A2 då formen är något nättare och enklare.

Design, komfort och funktionalitet är starka ledord hos Grythyttan och det går igen i alla deras möbler. Under 30-talet kom funkisen till Sverige då det var viktigt att all design skulle vara funktionell. Funkis blev en utbredd designföreteelse och mycket av Grythyttans formgivning har sitt ursprung i funkisen. Några av Sveriges mest framstående designers som Carl Hörvik, Rune Monö och Nisse Strinning har samarbetat med företaget och flera modeller finns kvar i sortimentet än idag.

“En symbol för svensk sommar och semester”

Det rätta gunget

Kanske finns det inget gung som är så välkänt som svikten i stolarna från Grythyttan. Det gung som fjäderstålet och stolens form skapar kan tyckas vara en petitess, men faktum är det är just svikten som gör stolarna A2, Stol 1 och High Tech till mångas favoriter.

Description

Med en havsbris

Att sätta sig i A2 fåtöljen och känna gunget ger ro i både kropp och själ. För många är det specifika gunget förknippat med sommarlov och ett glas saft på mormor och morfars veranda, eller midsommarfirande i farmor och farfars sommarhus vid kusten. Det är enkelt att förstå att utemöbler från Grythyttan är populära både på uteserveringar och hemma i trädgården när stolarna så starkt påminner oss om sommarminnen.

På bilden är solstolen A3 tillsammans med fotpall A3, även dessa hör till Klassikerserien.

Description

Begagnade möbler från Grythyttan Stålmöbler får nytt liv

Det har blivit allt mer populär att renovera sina begagnade möbler från Grythyttan Stålmöbler. Det gäller framförallt de äldre årgångarna då träet håller i flera generationer innan de behöver bytas ut. Eftersom att företaget står för kvalité och hållbarhet erbjuder de utbytessatser till stolarna i sitt sortiment. Det innebär att du själv kan rusta upp begagnade möbler från Grythyttan, eller endast byta ut en del om något skulle råka gå sönder.

Stativen har ännu längre livslängd än träet och detta brukar vara i så bra skick att du inte behöver göra något åt det. Om du skulle fått rost på stativet kan du få bort det genom slipning eller blästring men då måste stativet därefter ytbehandlas på nytt.

En träsats innehåller stolens alla trädelar så att du kan behålla ett stativ och byta ut alla trädelarna, eller endast den del som gått sönder. Eftersom att väder och vind gör att färgen på träslaget förändras med åren kan du behöva byta ut alla delar på stolen för att slippa en färgskiftning mellan de gamla och nya delarna.

Description

Klassiker-serien från Grythyttan Stålmöbler

Träsats till stolen A2 och Stol 1

Mellan år 1936-1963 hade fjäderstålet på modellen A2 en plattoval profil och sittbredden var då 50 cm bred. År 1963 började A2 istället tillverkas med en rundvalsad stång på Ø16 mm, då gjordes modellen något nättare och sittbredden blev 45 cm. Idag säljs träsatser till båda dessa modeller. Träsatsen med den gamla bredden på 50 cm finns i obehandlad ek och i obehandlad furu.

A2

Den smalare träsatsen med en sittbredd på 45 cm passar nya stativ som tillverkats från år 1963 och framåt. Denna träsats finns i obehandlad ek, obehandlad furu och dessutom i obehandlad teak. Alla träsatser är kompletta utbytessatser där 5 st sittbrädor, 5 st ryggbrädor och 2 st armstöd ingår, inklusive rostfria skruvar.

Om du stöter på stolen A2 med 7 st sittbrädor och 7 st ryggbrädor är denna modell tillverkad under åren 1930-1935. Träsatser till denna modell finns tyvärr inte.

>> Se våra träsatser till stolen A2 här.

Description

Stol 1

Både en nyproducerad A2 och en Stol 1 finns i träslagen oljad furu, obehandlad teak, oljad ek och vitlackad ek. Även Stol 1 kan rustas upp med en ny träsats. Träsatsen finns i obehandlad ek, obehandlad furu och obehandlad teak och innehåller en ryggbräda och 4 st sittbrädor. Rostfria skruvar medföljer.

>> Se våra träsatser till Stol 1 här.

Description

Hållbart och miljövänligt

Utemöbler från Grythyttan Stålmöbler är något som du investerar i och kan ha i många år framöver. Att möblerna är av hög kvalité och håller i många år framöver är viktigt och snällt mot miljön. Möblerna är slitstarka och du behöver inte lägga tid på underhåll för att de ska hålla i generationer. Dessutom blir de träslag som används i dessa utemöbler bara finare med åren, hur bra är inte det? Här ser du hela vårt sortiment från Grythyttan Stålmöbler.

Publicerad: 31 mars 2020