Bra Innemöbler
Description

Så förbereder och rengör du dina utemöbler för hösten

När den härliga sommarsäsongen är över vill vi ta hand om våra utemöbler på bästa sätt, så att de håller sig lika fina år efter år. Här går vi igenom de tre stegen tvätta - behandla - skydda, för hållbara utemöbler att njuta av så länge som möjligt.

Beroende på vilket material dina utemöbler är tillverkade av ser skötselråden olika ut. Vi arbetar främst med utemöbler i teak, aluminium och konstrotting, tre material som alla kräver minimalt med underhåll. Så du behöver inte vara orolig, det är inte mycket arbete som krävs för att göra utemöblerna redo för höst och vinter. Vill du läsa mer och se alla våra produkter för rengöring och underhåll hittar du de här.

Tvätta aluminium

Aluminium är ett otroligt tåligt material som i princip är helt underhållsfritt. Allt du behöver göra är att rengöra möblerna när de blivit smutsiga. Tvätta med såpa eller mild tvål och en fuktig trasa.

Om möblerna har stått oskyddat och algavlagringar och mögel har bildats på ytan kan du behöva skrubba lite extra. Vill du ha ett alternativ till vanlig tvål så testa att blanda vatten och lite ättika, och skrubba med en svamp.

Description

Hillmond & Belfort

Till våren kommer du vara nöjd att du rengjorde utemöblerna innan vinterförvaringen, det är alltid roligare att plocka fram rena möbler som känns som nya.

Bordet på bilden heter Hillmond och stolarna Belfort. Båda är i aluminium och kommer från Brafab.

Description

Tvätta teak

Om teakmöbler är lätt smutsade är det enkelt att tvätta av med ljummet vatten och mild såpa eller diskmedel. Det enklaste är om du blöter teaken en stund innan du ska rengöra, då mjukas ytan upp en aning och det blir lättare att få smutsen att släppa från ytan. Använd en mjuk trasa när du rengör.

Om teak är svårt smutsad kan du använda ett fint sandpapper för att skrapa bort och slipa lätt på ytan. Därefter kan du tvätta teaken som vanligt. Om träfibrerna rest sig efter rengöring kan de slipas ner försiktigt med ett fint sandpapper.

Utemöbler i vitpigmenterad teak behöver behandlas med ett teakskydd för att inte fukt ska tränga in i träet. Rengör först utemöblerna som vanligt och låt de torka helt i minst ett dygn. Använd sedan Brafabs teakskydd för efterbehandling, det är färglöst och förhindrar att fukt och smuts tränger in i träet. I vår webbshop heter produkten Teakförsegling ofärgad 1L.

Description

Möbelserien Roma i konstrotting från Selected Home

Tvätta konstrotting

Du rengör konstrotting på samma sätt som aluminium, börja med att borsta bort löst smuts som kan ha fastnat i den flätade rottingen. Tvätta med milt rengöringsmedel som såpa eller diskmedel, ljummet vatten och en mjuk trasa. Du kan också använda en rengöring från Brafab som heter Plastrengöring ofärgad 0,5L. Använd inte högtryckstvätt när du rengör dina utemöbler.

Tvätta dynor

För alla typer av dynor gäller handtvätt eller kemtvätt om inget annat anges. I vårt sortiment finns en produkt från Brafab som heter Textile Cleaner. Om du har fått fläckar på fasta dynor kan du använda denna produkt direkt på dynan och fläcken.

Behandla teak

Teak är ett material som får en vacker patina med tiden, ytan på utemöbler som står ute i väder och vind får en silvergrå ton. Därför brukar vi rekommendera att man inte behandlar sina utemöbler i teak utan lämnar de naturliga. Om man gillar teakens gyllenbruna originalfärgen bättre kan man välja att olja in sina utemöbler.

Om man börjar olja in sina utemöbler är det viktigt att man kontinuerligt fortsätter en gång per år, helst två gånger per år för att behålla färgen och skyddet av utemöblerna. Stå inte i direkt solljus när du oljar in utan gör det i skugga och torrt väder. Gör rent möblerna ordentligt innan behandling.

Använd till exempel produkten Teak Oil från Brafab för teakmöbler som behöver oljas. Denna ofärgade olja är en kombination av äkta kinesisk Tung Oil och andra vegetabiliska oljor. Den har en extremt hög torrhalt och är väldigt dryg, och kan med fördel användas ett par gånger per säsong.

Lägg på mycket olja på träet, låt det sjunka in i 10-20 minuter och torka sedan bort all överflödig olja. Olja inte in teakmöblerna precis innan du ska ställa in de för vinterförvaring. Se först till att all olja verkligen sugs in och att träet är helt torrt.

Skydda dina utemöbler

Det finns olika sätt att förvara utemöbler på under höst och vinter, och de skyddar möblerna olika väl:

  • • Ihopfällda under tak
  • • Under ett möbelskydd
  • • I förråd/garage

Enkelt med möbelskydd

Det är inte alla som har ett garage eller ett förråd att ställa undan sina utemöbler i under vintern. Har man ett mindre förråd och inte så mycket plats kan det fungera om utemöblerna är hopfällbara eller stapelbara, men annars är ett möbelskydd en bra lösning.

Description

Skyddar alla typer av möbler

Vi har ett stort sortiment av möbelskydd. Det finns generella modeller som fungerar för många typer av matgrupper, loungesoffor, däckstolar, hammockar, utekök med mera. Till vissa loungegrupper från Brafab finns det dessutom ett speciellt möbelskydd skapat för just den loungesoffan att köpa till.

Description

Även om du använder ett möbelskydd över vintersäsongen och låter möblerna stå ute är det bra att ställa utemöblerna så skyddat det går. Placera gärna möblerna under tak eller längst med en vägg som skyddar mot den starkaste vinden.

Ett möbelskydd är en bra investering även när det inte är höst och vinter. Om du vet att du inte kommer använda dina utemöbler på några dagar kan du alltid lägga över skyddet för att hålla möblerna extra fräscha. Det är passar till exempel perfekt i en sommarstuga då du enkelt kan skydda möblerna när du inte är på plats.

Vi rekommenderar att använda ett möbelskydd även om du förvarar dina utemöbler i ett förråd eller garage. Då håller sig möblerna extra fina, de skyddas från damm och smuts, och du behöver inte tvätta stolar och bord lika noga när du plockar fram de till våren. Tänk på att de bästa förhållandena för utemöblerna är ett utrymme som är torrt, svalt och med bra ventilation.

Förvara dynorna

Dynor ska förvaras torrt och med bra ventilation. Med en bra dynbox har du alltid ett passande ställe att förvara dynorna på som gör att de håller sig fräscha längre. Ställ gärna in hela dynboxen i ett förråd under vintern om du har möjlighet. Dynboxen på bilden är i aluminium och heter Grasse.

Description

Väska för dynor

Ett alternativ för dig som inte har en dynbox är en dynväska. Vår praktiska dynväska är från Brafab i grå polyester med måtten 127 x 46 x 55 cm.

Description

Även om det är tråkigt att ställa undan utemöblerna så är det skönt att veta att de står skyddat under vintern, så att du kan ha lika stor glädje av de nästa sommar igen. Vill du se alla våra produkter för tvätt och skydd av utemöbler hittar du de under kategorin underhållsprodukter.

Publicerad: 11 aug 2020